Skwer Hoovera

Rok2008
KlientZarząd Terenów Publicznych

Skwer Hoovera, mało znany pod tą nazwą, to centrum historycznej Warszawy – zielona enklawa położona w najszerszym miejscu Krakowskiego Przedmieścia pomiędzy pomnikiem Mickiewicza o statuą Matki Boskiej Passawskiej. Uporządkowanie tego zaniedbanego miejsca i uczynienie zeń atrakcyjnego publicznego placu w ogrodowym otoczeniu to główny cel projektu. Podstawową decyzją przestrzenną było usytuowanie obniżonego w stosunku do Krakowskiego Przedmieścia podłużnego placu na osi skweru, pomiędzy historycznymi pomnikami. Ten czytelny zabieg pozwolił na  stworzenie lepszych relacji skweru  z otaczającą go, położoną na dwóch poziomach ulicą. Nowe obiekty: pawilon kawiarni,  kiosk, publiczne toalety, podziemne: restauracja i galeria zostały wpisane w układ istniejących i nowoprojektowanych kamiennych murów. „Stopnie wodne” zamykające plac od południa pozwalają włączyć pomnik Mickiewicza w kompozycję skweru. Umieszczony pomiędzy murami dach pawilonu, obleczony miedzianymi siatkami  stapia się ze „szczotkami” strzyżonych żywopłotów. Ma sprawiać wrażenie „jakby tu zawsze był”, bądź jakby go wcale nie było. 15 – metrowej szerokości szklana witryna pawilonu, całkowicie otwierana w lecie pozwala zintegrować plac z wnętrzami obiektu.

Skwer Hoovera Skwer Hoovera Skwer Hoovera Skwer Hoovera Skwer Hoovera Skwer Hoovera Skwer Hoovera
Zobacz pozostałe wybrane projekty